Δελτίο Τύπου
 
3 Νοεμβρίου 2022
Ανακοίνωση Επίδοσης Παρασήμων σε Ξένους Πολίτες για τo Φθινόπωρο του 2022 
 
Στις 3 Νοεμβρίου, η κυβέρνηση της Ιαπωνίας αποφάσισε να ανακοινώσει τα ονόματα 119 πολιτών ξένων κρατών στους οποίους απονέμονται παράσημα για το Φθινόπωρο του 2022.
 
Στην Ελλάδα τιμάται ο κ. Λουκάς Τσούκαλης, Πρόεδρος Δ.Σ. ΕΛΙΑΜΕΠ, Καθηγητής, Sciences Po, Παρίσι, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, με το Παράσημο του Τάγματος του Ανατέλλοντος Ηλίου, Χρυσών Ακτινών μετά Ταινίας (Order of the Rising Sun, Gold Rays with Neck Ribbon), για την πολύτιμη συνεισφορά του στην προαγωγή των ακαδημαϊκών ανταλλαγών και των σχέσεων Ιαπωνίας και Ελλάδας, Ιαπωνίας και Ευρώπης.

Η συνεισφορά του συνοψίζεται ως εξής:

 
1. Από την εκλογή του το 2001 ως Προέδρου του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής & Εξωτερικής Πολιτικής, ο καθηγητής κ. Τσούκαλης έχει συμμετάσχει ενεργά στη διοργάνωση σεμιναρίων και διαλέξεων για την Ιαπωνία και την Ασία. Έχει συμβάλει σημαντικά στη δημόσια διπλωματία για την εξωτερική πολιτική και την οικονομία της Ιαπωνίας.

Για παράδειγμα, τον Ιανουάριο του 2016, το ΕΛΙΑΜΕΠ συνδιοργάνωσε με την Πρεσβεία της Ιαπωνίας στην Ελλάδα το «Maritime Security: Differences between Europe and Asia» και τον Μάρτιο του 2022 το ΕΛΙΑΜΕΠ συνεργάστηκε ενεργά με την Πρεσβεία για τη διοργάνωση ενός υβριδικού σεμιναρίου με τίτλο «Towards a Free and Open Maritime Order: Cooperation between Japan and Greece».

2. Τη δεκαετία του 1980, όταν δίδασκε στο Κολέγιο St. Catherine’s στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, εποχή που η επιρροή της Ιαπωνίας στη διεθνή οικονομία δεν ήταν τόσο ισχυρή όσο σήμερα, οργάνωσε συνέδρια και σεμινάρια για την Ιαπωνία, προσκαλώντας Ιάπωνες μελετητές και διπλωμάτες και ενημερώνοντας ενεργά το κοινό σχετικά με την κοινωνία και την οικονομία της Ιαπωνίας. Έπαιξε επίσης σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της κατανόησης της Ιαπωνίας προωθώντας ενεργά την ευαισθητοποίηση για την ιαπωνική κοινωνία και οικονομία στις δυτικές χώρες, ειδικά μεταξύ των ακαδημαϊκών κύκλων.

 
Το 1982, συνέγραψαν με την Maureen White ένα βιβλίο για τις σχέσεις Ιαπωνίας-Δυτικής Ευρώπης με τον τίτλο: «Ιαπωνία και Δυτική Ευρώπη: Σύγκρουση και Συνεργασία», το οποίο συνόψιζε τα αποτελέσματα αυτών των συνεδρίων και σεμιναρίων. Το βιβλίο έπαιξε σημαντικό ρόλο στην προώθηση της κατανόησης της Ιαπωνίας στην Ευρώπη.

Ο καθηγητής Τσούκαλης ήταν καθηγητής της Αυτοκρατορικής Μεγαλειότητας, Αυτοκράτειρας Masako στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης το 1989-90 ως επιβλέπων της διατριβής της.

3. Επισκέφτηκε επίσης την Ιαπωνία το 1998 ως προσκεκλημένος της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και έδωσε διαλέξεις για την εισαγωγή του ενιαίου νομίσματος, του ευρώ, σε διάφορα μέρη της Ιαπωνίας. Συμμετείχε επίσης ως προσκεκλημένος ομιλητής και έδωσε μια κύρια διάλεξη στην ετήσια συνάντηση της Ένωσης Σπουδών της ΕΕ, εμβαθύνοντας την κατανόηση του ευρώ μεταξύ Ιαπώνων ερευνητών και φοιτητών και συμβάλλοντας σημαντικά στην αμοιβαία κατανόηση και τις ακαδημαϊκές ανταλλαγές μεταξύ Ιαπωνίας και Ευρώπης. Το 2005, επισκέφθηκε την Ιαπωνία μετά από πρόσκληση του Ιαπωνικού Υπουργείου Εξωτερικών και του Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων της Ιαπωνίας (JIIA) και έδωσε διάλεξη για την ΕΕ στο JIIA. Μέσω τέτοιων δραστηριοτήτων, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην προώθηση της κατανόησης της ΕΕ στην Ιαπωνία.

Δείτε την ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών εδώ
 
 
Πρεσβεία της Ιαπωνίας
Εθνικής Αντιστάσεως 46, Χαλάνδρι 
Τηλ.: 210 6709 900
Email: cultural@at.mofa.go.jp
Κάντε κλίκ εδώ για να διαγραφείτε από το newsletter μας.