Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός επαγγελματικός οδηγός του N.Έβρου
THE GARDENERS
Say "cheese"
e - fans
Γλυκοί πειρασμοί
Τα χωριά του Έβρου
Τι παίζει η ΤV τώρα
Οδηγός επιχειρήσεων

Who is Who

Who is Βαγγέλης;

Who is Βαγγέλης;

03-01-2016

Φωτ.: Ν. Μαυρίδου

Ένα πραγματικό διαμάντι φιλοξενεί αυτήν την εβδομάδα το who is who μας. Έναν άνθρωπο που κατάφερε να διαδώσει την παραδοσιακή ελληνική μουσική σε όλες τις γωνιές του κόσμου, κάνοντας ειδικά τον Έβρο να φουσκώνει από περηφάνεια. Δεν είναι άλλος από τον παγκοσμίως καταξιωμένο κλαρινίστα, Βαγγέλη Παπαναστασίου.

Ο Βαγγέλης Παπαναστασίου γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Απαλό του νομού Έβρου. Σε πολύ μικρή ηλικία δέχτηκε τα πρώτα μουσικά ερεθίσματα από ντόπιους λαϊκούς οργανοπαίχτες. Η αγάπη του για την παραδοσιακή μουσική, τον ώθησε αργότερα να ασχοληθεί με τα παραδοσιακά πνευστά και ιδιαίτερα με το κλαρίνο, μαθητεύοντας δίπλα σε εξαίρετους παραδοσιακούς μουσικούς της ιδιαίτερης πατρίδας του.

Πολύ σύντομα εκτιμήθηκε το πολύπλευρο μουσικό ταλέντο του, αναδεικνύοντας τον σε έναν από τους κορυφαίους σολίστες των ελληνικών παραδοσιακών πνευστών. Αν και η αγάπη του για το κλαρίνο κυριαρχεί, ο Βαγγέλης είναι εξαιρετικός και σε όργανα πέρα του κλαρίνου όπως η τσαμπούνα, η γκάιντα, η φλογέρα και ο ζουρνάς.

Έχει συμμετάσχει σε αμέτρητες συναυλίες και εκδηλώσεις σε Ελλάδα, αλλά και όλο το κόσμο (Αμερική, Αίγυπτο, Κένυα, Σουδάν, Σομαλία Ν. Αφρική), ενώ έχει συνεργαστεί με τους περισσότερους παραδοσιακούς τραγουδιστές όπως Χρόνη Αηδονίδη, Καριοφύλη Δοϊτσίδη, Δόμνα Σαμίου, Ξανθίππη Καραθανάση, Αντώνη Κυρίτση, Φιλιώ Πυργάκη, Κώστα Νάκα, Σοφία και Θανάση Βώττα, Γιώτα Βέη, Βαγγελιώ Χρηστιά, Μιχάλη Καλιοτζίδη, Βαγγέλη Δημούδη, Βασίλη Σερμπέζη, Μάνο Κουτσαγγελίδη, Γιώτα Γρίβα, Λάζαρο Τσαμπά, Παναγιώτη Λάλεζα, Χρήστο Τζιτζιμίκα, Θύμιο Γκογκίδη, Νάσια Κονιτοπούλου. κ.α. (ολόκληρο το βιογραφικό του κ. Παπαναστασίου εδώ)

Πάμε να μάθουμε λίγα πράγματα για τον Βαγγέλη:

Που γεννήθηκες Βαγγέλη; 

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στον Απαλό της Αλεξανδρούπολης, όπου έκανα τα πρώτα μου βήματα στη μουσική. Στα 18 μου χρόνια, λόγω της μεγάλης μουσικής ανησυχίας για το κλαρίνο και γενικότερα για την μουσική, εγκαθίσταμαι στην Αθήνα με σκοπό να ζήσω μόνιμα και να το γνωρίσω καλύτερα μέσα από τους μεγάλους δασκάλους του ελληνικού κλαρίνου, που στην πλειοψηφία τους ζουν και εργάζονται στην Αθήνα, ολοκληρώνοντας παράλληλα και τις θεωρητικές μουσικές σπουδές μου.

Τι δουλειά κάνεις; 

Είμαι πολύ υπερήφανος και τυχερός που είμαι επαγγελματίας μουσικός κλαρινίστας εδώ και 20 χρόνια. Το όργανο αυτό πολλοί το αγαπήσανε, αρκετοί το μελετήσανε αλλά λίγοι καταφέρανε να το μάθουνε και να το γνωρίσουν πραγματικά για να μπορέσουν να βιοποριστούν από αυτό.

Πώς και πότε ξεκίνησε το συγκεκριμένο πάθος σου; 

Από πολύ μικρή ηλικία με γοήτευε η μουσική, και σ’ αυτό παίξανε αρκετά πράγματα ρόλο. Το πρώτο και σημαντικό πιστεύω πως ήταν η οικογένεια μου. Από την μια η μάνα μου, η κυρά Μαριά, πάντα είχε το ραδιόφωνο ανοιχτό και με τις δουλειές του σπιτιού την ακούγαμε να τραγουδάει. Από την άλλη ήταν το τεράστιο ταλέντο του πατέρα μου στο σφύριγμα σε παραδοσιακές μελωδίες, άρα όπως κατάλαβες είχαμε και οργανοπαίχτη στο σπίτι! Άλλος παράγοντας ήταν ο πολιτιστικός σύλλογος του χωριού μου που ακούγαμε και χορεύαμε παραδοσιακά τραγούδια. Ο τρίτος και σημαντικός παράγοντας ήταν η ζωντανή ορχήστρα που ερχόταν εκείνα τα χρόνια κάθε σαββατοκύριακο στο χωριό για να διασκεδάσει τον κόσμο. Αυτό λοιπόν μου άρεσε πολύ και ήταν το εναρκτήριο λάκτισμα για μένα.

Το κλαρίνο το διάλεξες εσύ η σε διάλεξε αυτό; 

Το ταλέντο μου φάνηκε στην πρώτη Γυμνάσιου. Στο μάθημα της μουσικής μαθαίναμε φλογέρα και ο πολύ καλός δάσκαλος της μουσικής, κ. Παπαδόπουλος, διέκρινε σε μένα κάτι και κάλεσε τον πατέρα μου στο γραφείο του. Έτσι σε λίγες μέρες, και μιας και από την φλογερά φάνηκε να έχω μια έφεση στα πνευστά, σίγουρος και αποφασισμένος πήρα το πρώτο μου κλαρίνο.

Είναι αυτή η δουλειά που ήθελες να κάνεις / έκανες ανέκαθεν; 

Ναι. Αν και ποτέ δεν ξεκινάς με αυτοσκοπό να κάνεις αυτή την δουλειά. Ξεκινάς να μάθεις ένα όργανο γιατί σε γοητεύει το άκουσμα του. Περνάς πολλά στάδια και πολλά χρόνια μέχρι να αποδώσουν οι κόποι σου. Η δουλειά του μουσικού δεν τελειώνει σε 5 η 6 χρόνια σπουδών σε θεωρητική βάση, άλλωστε θέλει περίπου 10 χρόνια για να πάρεις κάποια πτυχία, αλλά η πρακτική στο όργανο αρχίζει να αποδίδει τουλάχιστον μετά από 8 χρόνια σοβαρής μελέτης, οπότε πρέπει να το θέλεις πραγματικά και να αφιερωθείς πολλά χρόνια στο όργανο. Για αυτό είπα σε μια ερώτηση σου προηγουμένως ότι πρέπει να είσαι και τυχερός, γιατί είναι και θέμα δασκάλου. Ειδικά στα παραδοσιακά όργανα η σοφή παροιμία που λέει "με όποιον δάσκαλο καθίσεις τέτοια γράμματα θα μάθεις" ταιριάζει γάντι γιατί η παραδοσιακή μας μουσική είναι βιωματική και εμπειροτεχνική κυρίως.

Συνάντησες δυσκολίες ή δυσπιστία στη πορεία σου στο χώρο; 

Όλοι οι χώροι έχουν τις δυσκολίες τους και ειδικά στα ελεύθερα και καλλιτεχνικά επαγγέλματα. Δεν υπάρχει μουσικός που δεν εισέπραξε δυσπιστία η δυσκολία, δεν είχα από την αρχή την αναγνώριση και την ανταμοιβή, αυτό όμως είναι το μεγάλο στοίχημα να το ξεπεράσεις και να γίνεις καλύτερος.

Τι θα άλλαζες στη δουλειά σου και τι είναι αυτό που λατρεύεις; 

Αν άλλαζα κάτι ίσως χαλούσε τη συνταγή τόσων χρόνων! Η φύση του επαγγέλματος μας είναι να ψυχαγωγεί και να διασκεδάζει. Έκανα το χόμπι μου επάγγελμα και σε όλο αυτό λατρεύω… το χειροκρότημα!

Που ζεις τώρα; 

Μετά από 21 χρόνια στην Αθήνα επιστρέψαμε με την οικογένεια μου, που αποτελείται από την γυναίκα μου Ευαγγελία και τα δυο μας παιδιά, Πασχάλη και Μαρία, στον Απαλό της Αλεξανδρούπολης γιατί θέλουμε τα παιδιά μας να μεγαλώσουν στο χωριό παραδοσιακά με τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους. Καλλιτεχνικά όμως περνάω αρκετό καιρό στην Αθήνα, γιατί εκεί είναι το κέντρο και η βάση για καλλιτεχνικά πράγματα που δυστυχώς δεν γίνονται στην επαρχεία. Στην Αθήνα συμπράττω καλλιτεχνικά με το μουσικό σχήμα ΕΠΤΑΣΗΜΟ με ειδίκευση στην παραδοσιακή μουσική.

Υπάρχει κάποια στιγμή που ξεχωρίζεις καλλιτεχνικά; 

Είναι πάρα πολλές οι στιγμές που ένιωσα γεμάτος αν αναλογιστείς ότι συνεργάστηκα με σημαντικότατους δημοτικούς τραγουδιστές, ταξίδεψα παίζοντας μουσική στην Αμερική, Ευρώπη, Αφρική. Παρολαυτά ξεχωρίζω την κορυφαία εκδήλωση της Ολυμπιάδας «Αθήνα 2004» που ακούστηκε ένας θρακιώτικος χορός, ο τσέστος, μέσα από το κλαρίνο μου και την φλογέρα μου σε όλο τον κόσμο. Ένιωσα μεγάλη τιμή, συγκίνηση, και χαρά.

Τι μουσική προτιμάς; 

Ακούω Ελληνική μουσική, όλα σχεδόν τα είδη ανάλογα με την διάθεση, μιας και η μουσική μας δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από καμιά μουσική του κόσμου.

Ποια είναι τα σχέδια σου για το μέλλον;

Έχω βάλει στόχο να κάνω ένα διπλό CD που θα τραγουδήσουν περίπου 20 Θρακιώτες τραγουδιστές του παραδοσιακού μας χώρου με τραγούδια για γλέντι. Και παράλληλα να συνεχίσω τις μουσικές καταγραφές με τις παρτιτούρες στον μουσικό οίκο ΦΙΛΛΙΠΟΣ ΝΑΚΑΣ για να ολοκληρωθεί η σειρά με τα 12 βιβλία παραδοσιακής μουσικής.

Η άποψή σου για το e-evros.gr ποια είναι; 

Ευχαριστώ πολύ το e-evros.gr και ειδικά την Ναταλία Μαυρίδου για την πολύ ωραία και φιλική συζήτηση. Εύχομαι κάθε επιτυχία, καλές γιορτές σε όλους και καλή χρονιά!

Who is Who - e-evros
Who is Βαγγέλης; Who is Βαγγέλης; Who is Βαγγέλης; Who is Βαγγέλης; Ο Βαγγέλης Παπαναστασίου δίπλα στα ...48 κλαρίνα του
Who is Who
Ό,τι "παίζει"!
χαρτης επιχειρησεων